Tisztelt Ügyfeleink! Kérjük a nyári időszakban rendszeresen ellenőrizzék, a nyári leállás időpontjait a szabadság menüpont alatt! Köszönjük!
Fizess bankkártyával előre a SimplePay rendszerében kényelmesen és biztonságosan!
Találj ránk itt is!
Az imbusz.hu fent van a FaceBokon is!Az imbusz.hu fent van a Google CégemenAz imbusz.hu fent van a YouTube-on!
Ügyfélszolgálat
Szerszám tanácsadás
munkanapokon
8-16 óráig: 


Telefon:

06-20-3528484 
vagy
írjon nekünk!

Imbuszkulcs = hatszögkulcs - Mi az imbuszkulcs?

Az imbuszkulcs olyan szerszám, ami hatlap belső kulcsnyílású csavarok meghúzására és oldására használt szerszám.

Az imbuszkulcs jelentése. A név kialakulása, történeti áttekintés és szinonímák

Az imbuszkulcs mint név valójában nem létezik, pontosabban nem helyes megnevezés. Az imbuszkulcs valódi és talán leginkább megfelelő neve a hatszögkulcs lenne, de így nagyon kevesen használják és ismerik. Az imbuszkulcs mint név nincs benne egyetlen műszaki szótárban és idegen szavak szótárában sem. Az imbuszkulcs mint név kialakulásának legvalószínűbb oka a magyar nyelv egyik elhallásából fakadhatott, hiszen Németországban 1936-ban jegyezték be az eredetileg Innensechskantschraube Bauer und Schaurte német szavakból álló INBUS® márkanevet, melyek az akkori gyártó (Bauer & Schaurte Karcher (Neuss)) tulajdonában álló hatszögkulccsal oldható csavarokat jelölték. Az ezekhez a hatszögletű lyukkal ellátott csavarokhoz használatos kulcsokat hívták németül "Innensechskantschlüssel" azaz Inner=belső, sechskant=hatszögletű és schlüssel=kulcs azaz röviden hatszögkulcsnak melyet a gyártó INBUS® márkanévvel forgalmazott. Mivel a magyarban az "n" és "m" betűket ebben az esetben könnyű félre hallani és könnyebb az "m" betűvel kimondani, így valószínüleg kényelmi okokból alakult ki, hogy az INBUS-kulcs (magyarosítva inbuszkulcs) magyarul a könnyebb kiejtés véget imbuszkulcs lett.

Amerikában ekkor már javában voltak imbuszkulcsok, melyeket angolul "Hex Key" = hatszög kulcs vagy "Hex Wrench" = hatszög szerszám néven láttak el. 1909-1910-ben William G. Allen az Allen Manufacturing Company alapítója megalkotta (dokumentáltan) a hatszögletű lyukkal ellátott csavarokat melyeknek 1913-ban elkészül egy biztonsági változata is melyet magyarul "hernyócsavarnak" hívunk. Ezek a csavarok azért előnyösek mert nincs kiálló fejük így a csavar nem okozhatott  sérülést. Amerikában William G. Allen nevéhez kötődően az Allen-key azaz az Allan kulcs név terjedt el nagyon nagy mértékben. Így angol nyelvterületen, ha valaki imbuszkulcsot keresett vagy az imbuszkulcsra gondolt az az Allen kulcsot említette.

Ezzel közel egyidőben (kb. 1911), de elvileg teljesen függetlenül és szintén Amerikában a Standard Pressed Steel Company részéről Howard T. Hallowell Sr szintén megalkotott egy olyan csavart melynek hatszög belső kulcsnyílása volt és fej nélküli. Ezeknek a "törhetetlen fejű" (unbreakable head screws) csavarokhoz használatos szerszámait hívták Unbrako-kulcsnak is, mert Unbrako® márkanévvel látták el a csavarokat.

Ezen kívűl még számtalan helyen megalkották a hatlap belső kulcsnyílású csavarokat, melyekhez imbuszkulcsot/hatszögkulcsokat használtak. Ilyen például még Olaszország ahol 1926-ban Egidio Brugola szabadalmaztatta Brugola-kulcs néven.

Imbuszkulcs formák és Imbuszkulcs fajták

L imbuszkulcsok Az imbuszkulcsoknak hívjuk a leggyakrabban elterjedt formát az "L" alakú verziót. Ezek az egyszerű és olcsó szerszámok rendkívül elterjedtek és sok helyen használtak (kerékpár, bútorok, gépjármű fékek, görkorcsolya, stb.) és a legtöbb esetben megfelelnek az imbuszcsavarok oldására és megfeszítésére, de számtalan továbbfejlesztett imbusz szerszám létezik már, melyek sok esetben kényelmesebbek, jobb hozzáférést biztosítanak, gyorsabb munkát tesznek lehetővé vagy más célból praktikusabbak és előnyösebbek.

T imbuszkulcsokA "T" forma például sokszor ad lehetőséget a csavar gyors kipörgetésére és a T szárnak köszönhetően nagy nyomatékot lehet kifejteni a szárra. Az imbusz csavarhúzók főleg kis nyomatékigényű, de precíz beállításoknál, illetve gyors mukavégzésnél használatosak szemben az "L" alakú társaiknál. Az összecsukható imbuszkulcsok rendelkeznek a csavarhúzó előnyeivel és az "L" kulcs előnyeivel is és ráadásul kényelmesek és több szerszámméretet is tartalmaz egy eszköz. A hatszög/imbusz bitek/behajtóhegyek pedig főleg a gépi csavarozás miatt terjedtek el. Léteznek már átfordítható fejű imbuszkulcsok is melyek ötvözik az L-kulcsok és csavarhúzok előnyeit.

Ezeknek a különbőző formájú szerszámoknak már 1964-ben elkészült a gömbvégű (gömbfejes) változata is, köszönhetően John Bondhus-nak a Bondhus Corporation alapítójának és akkori tulajdonosának. A Bondhus gömbvég azóta is védett forma és csak hasonlókat készíthetnek a különböző gyártók.Gömbvégű imbuszkulcs

Imbuszkulcs méretek. A hatszögkulcsok szabványos méretei:

A hatszögkulcsok méreteit a párhuzamos lapok közötti távolság adja meg.

A szabványos metrikus méreteket az ISO 2936:2001 szabvány tartalmazza, de a DIN 911 szabvány is ezeket tartalmazza. Méretezése milliméterben (mm) történik és 0,7 (0.71); 0,9 (0,89); 1,3 (1,27); 1,5; 2; 2,5; 3; 3,5; 4; 4,5; 5; 5,5; 6; 7; 8; 9; 10; 11; 12; 14; 17; 19; 22; 24; 27; 32; 36 méretűek, de extranagy méretben 41, 46, 50 és 55 mm-es is létezik!

Az inches vagy colos méreteket (amerikai és angol szabvány) az ANSI/ASME standard B18.3-1998 számú szabványa tartalmazza. Méretezése hüvelykben történik (1 hüvelyk = 25,4mm) és az alábbi méretek érhetők el: 0,028"; 0,035"; 0,050"; 1/16"; 5/64"; 3/32"; 7/64"; 1/8"; 9/64"; 5/32"; 3/16"; 7/32"; 1/4"; 5/16"; 3/8"; 7/16"; 1/2"; 9/16"; 5/8"; 3/4"; 7/8"; 1", 5/4"; 6/4"; 7/4"; 2" inch/col méretek.

Segítségként ajánlunk egy táblázatot, ahol nem csak az összes szabványos imbuszkulcs méretet találja meg, de az inches méretű kulcsok metrikus értékeit is, és a kapható változatokat közvetlenül is eléri.

Mely termékkategóriákban talál imbuszcsavarba illeszthető szerszámot, azaz imbuszkulcsot?

A könyebb kereshetőség érdekében javasoljuk válasszon ezek közül:

Kellemes imbuszkulcs és további hasznos és minőségi szerszám vásárlást kiván az imbusz.hu a legerősebb hatszögkulcsokat forgalmazó prémium szerszám webáruház!

SimplePay fizetési megoldások Maestro, Mastercard és Visa kártyával
Prémium szerszám webáruház! - IMBUSZ.HU Copyright © 2013 - 2024 KI A SZABADBA KFT. Minden jog fenntartva.
 

Szerszámeső kedvezmények!


10%, de akár 20% kedvezményt
is kaphatsz nyári akciónkban!
Részletes infókért kattints!

Érdekel az akció

Bármely gombra nyomva 14 napig nem jelenik meg újra az üzenet!

 

Várj még!

Nem találtad meg amit keresel?

Rengeteg partnerünk és ügyfelük mást keres, mint amit webshopunkban megtalál. Spórolj TE is időt és bízd ránk szerszámigényed beszerzését! Hívj minket!:

+36-20-352-8484

Vagy írj nekünk:

OK, Felteszem a kérdésem

Próbálunk segíteni.

A gombra nyomva 30 napig nem jelenik meg újra az üzenet!

 

Várj még!

Úgy látjuk nem üres a kosarad!

Néhány ügyfelük bizonytalan vagy más szerszámot is keres, mint amit megtalált. Spórolj TE is időt, kérdezz tőlünk és bízd ránk további szerszámigényed beszerzését! Hívj minket!:

+36-20-352-8484

Vagy írj nekünk:

OK, Felteszem a kérdésem

Próbálunk segíteni.

A gombra nyomva 30 napig nem jelenik meg újra az üzenet!